Srdce obetiam Covid-19 | Kvety pre Vás
Srdce obetiam Covid-19

Srdce obetiam Covid-19

Prišlo to proste jeden večer pri správach.

Manžel si povzdychol: „Aká škoda, že naši v tomto štáte riešia len seba a na spomienku obetí na coronu nikto nemyslí. Tak by bolo pekné niečo im darovať. Proste niečo im vytvoriť, pri čom si môžeme všetci zaspomínať. Chcel by som niečo neviem síce ešte čo, ale niečo. Chápeš ma?“

Samozrejme, že som chápala, presne som vedela, že na čo myslí a hlavne čo cíti, keďže Covid-19 aj nám spôsobil nie jednu neľahkú chvíľu a taktiež nás zasiahol aj stratou blízkych.

On ani ja, ani nikto z našej širokej kvetinovej rodiny sme ešte nevedeli, čo to všetko bude obnášať a aké hlboké emócie v nás celá táto príprava zanechá.

No jedno sme vedeli hneď, že od začiatku to musí byť veľké, dominantné a musí to odzrkadlovať naše pocity a emócie. 

A tak vznikol nápad srdca s počtom kvetov totožným, ako je daný počet zosnulých na Covid-19.

No vedela som, že čisto naše úsilie na to stačiť nebude. Síce sme šikovní a robíme mnoho zázrakov na počkanie, ale toto chcelo trochu hlbší manažment a logistiku.

A v tom to prišlo - Divadlo Aréna, že mi to nenapadlo hneď. Miesto priam dychberúce, história a úcta z neho priam sálajú. A ešte aj hlavný vchod smerujúci k divadlu je vyvýšený. Presne tam bol náš nápad vysnívaný. Neostalo nič iné, len náš nápad predostrieť.

Vedela som presne komu zavolať. Janko alebo ak chcete Johny ako ho familiárne v divadle volajú, je tá správna krvná skupina na veľké projekty a presne vie, na ktoré dvere zaklopať, aby všetko dostalo ten správny lesk. Dohoda padla, stanovil sa termín a nečakalo nás nič iné ako začať plánovať.

Ďalší krok mal na starosti môj manžel Zsolt a to zabezpečiť kvety, ale to pre neho nebola žiadna výzva, tá totiž prišla až neskôr. Matematické výpočty. Tak tu sme sa trochu zapotili, ale existuje niečo čo sa nedá, keď sa stretnú správni ľudia na správnom mieste a v správnom čase? Ja si myslím, že nie.

Blížil sa ten správny deň - 18.5.2021. Kvety naskladnené, technika vymyslená, výpočty spravené, štvorčekový papier poškriabaný. V hlave to vidíme všetci, aj keď každý po svojom.

No počasie sa nám nejak nechce umúdriť, už tretí deň prší a mňa chytila panika. Nič, to dáme to aj v daždi. Posledný pohľad na vedierka, lepiacu pásku, nožnice a ideme na to.

IMG_6787.jpg

Srdce je zložené, výpočty sedeli a všetci žiarime nadšením. Je snáď ešte dokonalejšie, ako sme si ho vysnívali. 

380 vedier z recyklovaného a znovu recyklovateľného plastu sú naplnené ružami a tulipánmi v počte vyše 12 tisíc. Ešte aj vysloviť to číslo je ťažké. 

IMG_2493.jpg

Srdce meria 7 metrov na šírku a 6 metrov na výšku. Jeho rozmery prekvapili aj mňa. A keď už vidíme a vieme. Tak to podme znova rozobrať.

kvety-2818.jpg

A prišiel deň D.

Svieti slnko a mraky rozháňa vietor - to je jedna z najlepších správ. Kvetiny od rána nakladáme s kartónmi na vozíky a opatrne vkladáme do dodávky. 

Príchod pred divadlo ma napĺňa nečakanou vlnou radosti a ani neviem prečo usmievam sa neustále a ten úsmev sa nejak nedá schovať ani za rúško. 

DB22B5FC-B874-4763-B0A2-4916A5F78A06.jpg

Srdiečko je na svojom mieste a majestátne sa vyníma. Zvládli sme to a doslova skáčem od radosti. Teraz ho už len otvoriť pre verejnosť, aby splnilo svoj účel. 

51187313046_2830fdbd26_c.jpg

Rýchly presun do gala a ide sa na to. 

Média všetkého druhu, rádio, televízia, máme tu všetko a Janko to má všetko pod palcom. Popravde nič iné som od neho ani nečakala, veď je vo svojom obore topka. 

Nastávajú posledné minúty pred oficiálnym začiatkom, v rýchlosti si ešte opakujem môj príhovor. 

Ak prvý prišiel s príhovorom pán Juraj Kukura: "Hovorí sa, že človek by sa mal vždy dívať do budúcnosti. Aj my sa v týchto pohnutých časoch musíme pozerať na to, ako raz porazíme pandémiu covidu, naše životy sa opäť vrátia do normálu a zároveň počítať s tým, že svet sa zmení – snáď k lepšiemu. Ale tentoraz je našou povinnosťou urobiť výnimku a obzrieť sa do minulosti, ktorá po sebe zanechala viac ako 12.000 obetí," uviedol riaditeľ Divadla Aréna pri spomienke obetiam Covid-19.

zmenšený_kukura.JPEG

“Našou povinnosťou je, aj v mene všetkých pozostalých, vzdať úctu im a ich životu. Vážime si prácu lekárov a zdravotníckeho personálu, riskujúcich svoje životy v boji s pandémiou, avšak táto chvíľa patrí obetiam pandémie korony. Je nám cťou a sme veľmi radi, že sa nám za pomoci našich priateľov podarilo spoločnými silami vytvoriť toto srdce, živú spomienku práve na tých, ktorí už nie sú medzi nami“, pokračoval Juraj Kukura.

“Nie sme je len také obyčajné kvetinárstvo. Sme kvetinári srdcom i dušou a sme tu pre všetkých ľudí v rôznych životných situáciách. Nielen v radostných chvíľach ich života, ale aj ťažkých situáciách, kedy sa našimi kvetmi snažíme zmierniť bolesť či zármutok. Aj preto sme sa rozhodli vytvoriť srdce z 12 000 živých kvetov. Je symbolom obetí koronavírusu, tých, ktorí už nie sú medzi nami, no navždy ostanú v našich srdciach. Veríme, že čoskoro budeme žiť naše životy ako predtým, a že naše kvety budú patriť len radostným a šťastným chvíľam“, doplnila som.

51188088479_9628591c47_o_zmensena (1).jpg

„Srdce z tisícov živých kvetov pred župným Divadlom Aréna nám pripomína, koľko obetí nás pandémia stála. Myšlienky na viac ako 12 tisíc Slovákov, ktorí na vírus zomreli, s nami zostanú ešte dlho, ale toto je mimoriadne krásny a citlivý prejav úcty. Prosím, ak budete mať možnosť, choďte sa tam prejsť. Dúfam tiež, že tento symbol pomôže presvedčiť tých z vás, ktorí ešte váhate, či  sa zaočkovať. Je to skutočne jediná cesta von,“ povedal na mieste predseda BSK Juraj Droba.

IMG_2597.jpg

Spoločne s pánom Kukurom a pánom Drobom sme priložili posledné kvety do srdca, aby bolo kompletné. 

51187530423_01011596fc_c.jpg

51186612917_a1554cd541_c (1).jpg

Nasledovala minúta ticha za všetky obete pandémie. 

Srdce z kvetov obetiam Covid-19 si môžete pozrieť v areáli Divadla Aréna do konca mája denne od 7:00 do 19:00.

IMG_2748.jpg

Navštívili sme srdce po pár dňoch a okrem našich kvetov tam pribudli aj kvety od ľudí, ktorí si sem prišli tichou spomienkou uctiť svojich blízkych o ktorých prišli.

IMG_2832.jpg

Týmto by sme sa chceli poďakovať Divadlu Aréna a pánovi Jurajovi Kukurovi za ich pomoc a poskytnutie pietneho miesta a za účasť Juraja Drobu, predsedu BSK. 

51188088594_36f818221c_c.jpg

S pozdravom,
Katarína Kiss Vašáková