Rododendron rekordman | Kvety pre Vás
Rododendron rekordman

Rododendron rekordman

V Európe, konkrétne v anglickom meste Horsham na pozemku miestneho hotela

rastie najväčší Rododendron na svete. 

Jeho rozmery na ker, ktorý bežne dorastá maximálne do veľkosti 2 metrov, sú gigantické.

Pri poslednom meraní v roku 2017 mala výšku  9,1m a šírku 12,2 m. Môžeme odhadovať, že aktuálny rozmer je výška približne 9,5m a šírka cc 13m

dailymail1-3-e1617900776928.jpg

 

Aj v minulosti chodilo do hotela veľa návštevníkov, len aby sa s rastlinou odfotili. Nadšení milovníci kvetov prišli nielen z Anglicka, ale z celého sveta. V podstate jednoduchý ker, nebýva  bežne väčší ako 2 metre, no táto sa v posledných rokoch začala výnimočne rozrastať. Má už 120 rokov a za jeho vysadením stojí britský výskumník Frederick Du Cane Godman.  Mimochodom, veľkosť rastliny udivila aj hotelového záhradníka, ktorý si pre uzávery počas covidového obdobia a pretrvávajúcich lockdownov posledný rok a pol, s kríkom nevedel poradiť. S jeho údržbou  začal len nedávno. 

 

3160781.jpg

 

Tento 51-ročný záhradník sa o rastlinu nepretržite stará posledných 10 rokov a na jeho veľké prekvapenie, Rodhey (ako ju domáci obyvatelia familiárne nazývajú) rástla lepšie a bujarejšie ako keď sa o ňu pravidelne staral.. Počasie v Anglicku bolo v poslednom období pre  azalku veľmi príjemné, pretože v zime dosť veľa pršalo a neboli žiadne vážnejšie mrazy. Leto a jar sa navyše vyvíjali tiež priaznivo. 

 

m44pIr.webp

 

Zdroj: dailymail.co.uk, Nový čas 

 

Niektoré texty boli upravené naším záhradníkom